Automata órák

Már csaknem száz éve használhatunk automata órákat. Ezek elegáns ékszerek, technikai remekművek és státuszszimbólumok is egyben. Olyan mechanikus szerkezetű karórák ezek, amelyek energiájukat egy forgó részből, egy úgy nevezett rotorból nyerik, amely a kar mozgatása által kezd forogni.

 

autómata óraszerkezet

Az automata órák olyan órák, amelyek mechanikus szerkezetűek, és egy rotor hajtja őket. – Avagy, az automata órák felhúzása

Ez a kar vagy a csukló mozgatásával forog a főhajtómű felhúzása érdekében.  Emiatt az energia folyamatosan termelődik, ami miatt nem kell manuálisan felhúzni a szerkezeteket. Az óra járáseltérései a gyártási precizitástól, a gyártó általi kalibrálástól, a viselő életmódjától és viselési szokásaitól függően változhatnak.

Automata svájci órák

A legtöbb automata karóra napi -20/+30 másodperces járáseltéréssel rendelkezik. Sajnos ezt a mechanikus szerkezettel szerelt óráknál el kell fogadni. Ha nagyobb pontosságra van szükségünk, a kronométer minősítéssel rendelkező órák lesznek megfelelőek nekünk.  Az ilyen különböző teszteken kell megfelelniük – csak ezután nevezhetik magukat kronométereknek. A pontosságuk legfeljebb -4/+6 másodperc/nap eltérést mutathat. Ez körülbelül hússzor pontosabb, mint egy normál automata óra. Az óra pontosságában nagy szerepet játszanak a tulajdonos viselési szokásai, mivel az aktív óraviseléssel pontosabb órát élvezhetünk, mint ha csak passzívan, kevés mozgás mellett tároljuk azt.

 

Automata óra átlátszó hátlapja

A pontosság mellett a járástartalék is központi szerepet játszik az automata óráknál. – Az automata órák működése

A járástartalék, azt az időtartamot jelenti, ameddig a szerkezet az utolsó mozgatás után még működik. Az órák ezen értékei között nagy különbségek lehetnek. A leggyakoribb karórák járástartaléka általában 32 és 60 óra között van.

Egy mechanikus automata óra élettartamát nagymértékben növelhetjük, ha a nagy mértékű hőmérséklet ingadozásoktól, a felesleges ütésektől, a légnyomás ingadozásoktól, illetve a víznyomás ingadozásoktól is megóvjuk.  Az óra gyakori, aktív viselése is nagyon jó hatással van rá. Ha mégis csak ritkán van lehetőségünk hordani óránkat, utóbbira megoldás lehet, ha beszerzünk egy erre a célra kifejlesztett óraforgatót.

 

önfelhúzós óra hátlapja

 

Az automata órák nagy előnye, hogy nem igényelnek sem kézi felhúzást, sem elemet. Szükség esetén a szerkezetet 2-5 év után át kell vizsgálni, hogy biztosítsuk annak hosszú élettartamát.

 

automata werk

 

Végül, de nem utolsósorban fontos tudni, hogy mi a különbség a kvarc és az automata órák között: A kvarcórák a kereskedelemben analóg és digitális változatban kaphatók.  Ezek elektromechanikus vagy teljesen elektronikus órák, amelyek szíve egy elektronikus oszcillátor. Ezért általában akkumulátorból vagy gombelemekből nyerik az energiát. Van néhány kivétel, amelyekben a mechanikus energiát egy mechanizmuson keresztül elektromos töltéssé alakítják át, és újratölthető akkumulátorokban tárolják. Ez a helyzet például a Seiko Kinetic termékcsaláddal. A kvarcórákat általában valós idejű óráknak nevezik. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kvarcóra, szemben akár a legjobb automata órákkal, egyértelműen előrébb jár a pontosság tekintetében, és abszolút pontossággal rendelkezik az óra mozgatása nélkül. Legnagyobb példányszámban a Casio órákban találhatunk quartz szerkezeteket. Ők rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal ezen a területen.

Az automata órák felhúzása

Az automata órák felhúzása a működésükhöz szükséges energiaforrás biztosítását jelenti. Mivel az automata órák önállóan működnek, és nem igényelnek külső energiaforrást, ezért az óra belső részeiben található rugók által tárolt energiát használják fel a működésükhöz. Az automata órák rugóit az órában található rotor mozgatja, amely a viselője mozgásával forog. A rotor mozgása által a rugók feszülnek, és az így tárolt energia az óra működéséhez szükséges. A rugók által tárolt energia azonban korlátozott, így az automata órákat rendszeresen fel kell húzni ahhoz, hogy folyamatosan működjenek. Az automata órák felhúzása általában a koronával is megoldható, amelyet a jobb oldalon találunk az óralapon. A koronát óramutató járásával megegyező irányban kell elfordítani, amíg az óralap kijelzőjén nem jelenik meg a megfelelő idő. Amikor az óra fel van húzva, a rugók tárolt energiája elegendő ahhoz, hogy az automata óra akár több napig is működjön, anélkül hogy további felhúzásra lenne szükség.

Az automata órák tárolása

Az automata órák tárolása nagyon fontos szerepet játszik az óra élettartamának meghosszabbításában és megóvásában. Az automata órák egyedi szerkezetük miatt különösen érzékenyek a környezeti hatásokra, például a hőmérséklet-változásokra, az ütésekre és az erős mágneses mezőkre. Az óra számlapját és tokját is érdemes védeni a karcolódástól és sérülésektől. Az automata órák tárolásához érdemes olyan helyet választani, amely hűvös és száraz, például egy óraszekrény vagy ékszerdoboz. Fontos, hogy az óra ne érintkezzen más ékszerekkel, különösen a mágnesesekkel, mivel ezek az ékszerek zavarhatják az óra belső mechanizmusát. A megfelelő tárolással az automata óra hosszabb ideig működőképes marad, és csökkenthető a karbantartásra fordítandó költségek.

Mit tegyünk, ha megáll az automata óránk?

Ha az automata óra megáll, az lehet az oka, hogy a rugó kimerült vagy a belső mechanizmus sérült. Ha az óra megállt, először is ellenőrizzük, hogy a korona be van-e tolva és az óra fel van-e húzva. Ha az óra fel van húzva, de még mindig nem működik, érdemes egy órással konzultálni, hogy meghatározhassuk az óra problémájának okát. Az óraszerelők tapasztaltak az automata órák javításában, és szakértelmükkel és speciális eszközeikkel képesek megjavítani az órát. Az automata órák rendszeres karbantartása és tisztítása is segíthet csökkenteni az esetleges hibák kialakulását és meghosszabbítani az óra élettartamát. Ha az óra megáll, ne próbáljuk meg magunk megjavítani, mivel az óra bonyolult szerkezetének átfogó ismerete és speciális eszközök szükségesek a javításhoz. Egy jó nevű óraszerviz megbízható megoldást jelenthet ebben az esetben.

Pár szó az elektromechanikus órákról

Az elektromechanikus órák világa igazán lenyűgöző és izgalmas. Ezek a karórák az elektromos és mechanikus működési módok hibridjeként jöttek létre, hogy a legjobb mindkét világból egyesítve kínáljanak egyedülálló élményt az órák szerelmeseinek.

Az elektromechanikus órák története az 1950-es évekig nyúlik vissza, amikor az óraipar új utakat keresett a pontos időmérés terén. Ezek az órák a mechanikus óraszerkezet előnyeit – a kifinomult kinézetet és a precíz működést – ötvözik az elektromos órák megbízhatóságával és egyszerű karbantartásával. A számlap mögött rejtőző technológia pedig igazán lenyűgöző: a hagyományos rugó helyett ezek az órák egy elektromos árammal működő rezgő tekercset használnak.

Az elektromechanikus órák közkedveltek lettek a technológia és az órák szerelmesei körében, mivel számos előnnyel rendelkeznek. Ezek az órák pontosabbak, mint a hagyományos mechanikus órák, mivel kevésbé érzékenyek a hőmérséklet-változásokra és a gravitációra. Továbbá, mivel nincs szükségük felhúzásra, a karbantartásuk is egyszerűbb.

Az elektromechanikus órák gyártása azonban művészi pontosságot és precíz műszaki tudást igényel, így ezek a karórák gyakran drágábbak, mint a hagyományos analóg vagy digitális órák. A legismertebb és legtöbbet elismert elektromechanikus órákat a svájci és a japán óragyártók készítik, például a Seiko vagy az Omega.

Nem számít, hogy a technológia, a design, a pontosság, vagy mindezek kombinációja vonzza-e a figyelmedet, az elektromechanikus órák mindenképpen megérnek egy pillantást. Ezek az időmérők nem csak a hagyomány és a modern technológia tökéletes összhangját képviselik, hanem a precíziót és a megbízhatóságot is, amit minden óraszerelmes értékelni fog.