Köztudott, hogy egy karóra elegáns, igényes megjelenést biztosíthat bárhol és bármikor, azonban az már kevésbé, hogy ehhez egy testhezálló, elismerésre méltó darabra van szükség.

Bár elsőre, a rengeteg figyelembe veendő paraméter ijesztő lehet, de ne aggódj egy pillanatig se! Ugyanis a csuklómérethez legideálisabb órát könnyebb megtalálni, mint gondolnád.

Mi most megmutathatjuk hogyan!

 

Gyakran előforduló kérdés: milyen méretű órát válasszak?

 

Az órák kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy nem létezik univerzális típus, egyetlen méret sem lehet alkalmas mindenki számára.

Ezáltal a vásárlás során tisztában kell lennie azzal, hogy mely tényezőket kell szem előtt tartani az optimális modell megválasztásánál, mely tökéletesen passzol majd a csuklódhoz. Bár a keret megfelelő méretére és formájára nem vonatkoznak szabályok, számos tippet követhetsz amennyiben kiegyensúlyozott, arányos darabra vágynál.

Először is a komfortos viseletet kell biztosítani a csuklón, ugyanakkor elég szorosnak kell lennie ahhoz, hogy ne csússzon körül. Ezután más tényezőket sem árt figyelembe kell venni, például a tok mérete, szélessége és kialakítása.

Mindezekre, azonnal kitérünk részletesebben is.

Csuklómérethez választott óra

Arányok és a csukló méretei

 

Az emberek életében ösztönösen történik a megfelelő arányokhoz való igazodás, avagy általánosságban elmondható, hogy ha kisebb a csuklód, akkor egy kisebb órát szeretnél, ha viszont nagyobb, akkor egy nagyobb ketyegőt érzel inkább a magadénak.

Most felvázoljuk az 5 alapvető kulcsfontosságú elemet, melynek kiemelkedő szerepe van a karóra választás során:

• Az óratok átmérője
• Az óratok vastagsága
• Az óraszíj szélessége
• Az óraszíj anyaga
• Az óra további részletei, alkatrészei

 

Az óratok átmérője és vastagsága

 

A tok átmérője, és a csukló méretének aránya első pillantásra a legszembetűnőbb. A férfi órák átmérője általában 38 mm és 46 mm közé esik, míg a hölgyek tokmérete 22 mm és 36 mm közötti tartományban mozog .

A 46 mm-től nagyobb órák, semmiképpen sem optimálisak, azonban a hivalkodó, nem hétköznapi megjelenés elérésének érdekében a mai napig kifejezetten népszerűek.

A férfi karórák esetén a 38 mm alatti méret sem ideális, mivel az óraszerkezet inkább ékszerként funkcionál, így viszont elveszíti férfias mivoltát.

Szóval honnan tudhatod, hogy melyik méret garantál sármos megjelenést?

Vedd elő a mérőszalagot! Ha a csuklód mérete 6-7 hüvelyk, akkor kicsi és közepes óraház lesz az optimális (38 mm, 40 mm és 42 mm), azonban ha csuklód kerülete 7,5–8 hüvelyk, akkor arányosabbnak bizonyul majd a nagyobb méret (44–46 mm). A

Az óratok vastagsága gyakran igazodik a tok átmérőjéhez. Amikor a mechanikus szerkezetek kezdték uralni a piacot, a vékonyabb tokokat jobb minőségűnek tartották, azonban a mai intelligens óráknál egyértelműen szükségszerű a komolyabb, vastagabb szerkezetű óraházak kialakítása. Általános szabály a legtöbb óratípus esetén, hogy a ház átmérője arányosan növekszik vagy csökken a vastagság változásával.

Például egy 38–42 mm átmérőjű óra kb. 7 mm vastagságú tokot igényel. Amennyiben viszont eléri a 44 mm-t, ez a vastagság körülbelül 9 mm-re növekszik.

kerek óra

Az óraszíj szélessége és anyaga

 

Egy optimálisan arányos óraszíj szélessége körülbelül a ház átmérőjének fele. Tehát, ha 40 mm-es órát viselsz, akkor a szélességnek kb. 20 mm-nek kell lennie.

Nagyobb csuklóméret esetén mindenképpen a szélesebb szíjat részesítjük előnyben. Az óraszíj a legtöbb szerkezet esetén cserélhető, így utólag könnyedén változtathatunk a stíluson, méreten.

Ne feledkezzünk meg az ízlésünkhöz leginkább igazodó anyagról sem! A bőr szíjak minden esetben karcsúbb megjelenést kölcsönöznek az óraszerkezetnek. Azonban egy fém karóra megfelelő méretű bőrpánttal nagyobbnak és nehezebbnek tűnhet. Ez fontos szempont lehet, ha az átlagnál kisebb csuklómérettel rendelkezel.

A fémpántok kiemelik az óraszerkezet méretét, ezáltal elsődleges választás lehet a nagyobb csuklójú férfiak számára. Azonban ne csüggedj, ha a Te méreted kisebb, ugyanis egy fémpánttal rendelkező óra akkor is esztétikus viseletet biztosíthat, ha reális szélességű óraszíjat választassz hozzá.

bőr óraszíj

A részletek a legfontosabbak?

 

Végül, de nem utolsósorban vegyünk számba az órák alkatrészeinek méretét, stílusát is.
Például vizsgáljuk meg a számlap sajátosságait. Milyen elemekkel rendelkezik, könnyen olvasható, értelmezhető–e?

2019-ben egyértelműen az egyszerű, letisztult design volt populáris, mely egyaránt érvényes az indexekre, a mutatókra, valamint az óralapra is. Természetesen itt is az arányosságra kell törekedni, vagyis ha 38 – 40 mm-es átmérőjű tokról van szó, és a számok hatalmasak, kiegyensúlyozatlanul fog kinézni a karodon az óra. Továbbá, egy 9 mm vastagságú, 46 mm-es tokban található számlapon nem szerepelhetnek apróbb méretű számok, mivel a szerkezet szintén nem lesz optimális esztétikailag.

Összefoglalva a nyerő képlet tehát az lenne, ha az összes elemet arányosan kombinálnád, a személyes preferencia és a csuklóméret alapján.

Lehet, hogy Neked a szélesebb pánttal rendelkező nagyobb óraház tetszik, de gondold át hogyan fest majd a csuklódon. Egy jól megválasztott karóra alaposan befolyásolja az adott személyről alkotott véleményt, tükrözi a stílust, ízlésességet, mindez által komoly tekintélyt vívhat ki.

Ne közvetíts olyan üzenetet az emberek felé, amilyet nem szeretnél. Amennyiben pedig tanácstalan vagy, csupán kérd ki a szakemberek tanácsát egy óravásárlás során!

Milyen karórát vegyek?

A karóra kiválasztása nem mindennapi döntés, hiszen a választott darab nem csupán stílusunkat és ízlésünket tükrözi, de hosszú távon is kényelmes és praktikus viseletnek kell lennie. Első lépésként érdemes mérlegelni, milyen célokra szeretnénk használni az órát: a hétköznapi viselettől kezdve az üzleti alkalmakon át a sporttevékenységekig. Fontos figyelembe venni az anyagokat és a vízállóságot is, hiszen ezek alapvetően határozzák meg a karóra hosszú távú tartósságát és komfortját. Ha a dizájnra helyezzük a hangsúlyt, érdemes elgondolkodni a számlap színén, a szíj típusán és az óra formáján. Az energellátás terén a mechanikus, a kvarc és az automatikus szerkezetek közül választhatunk, amelyek mindegyike más-más előnyöket és stílusjegyeket hordoz. Végül, ne feledkezzünk meg a márka hírnevéről és a garanciáról, hiszen ezek biztosítják a karóra megbízhatóságát és minőségét.