Karóra elemcsere házilag – Tényleg lehetséges?

Neked is eleged van abból, hogy minden egyes alkalommal el kell vinned az órádat egy szakemberhez, hogy kicseréltesd benne az elemet? Van egy jó hírem: Vége az elem csere hosszadalmas procedúrájának! Itt az ideje, hogy részletesebben megismerkedj a folyamattal. Ezért az alábbi cikkünkben átfogóan ismertetni fogjuk, hogyan is lehetséges házilag kicserélni azokat a fránya elemeket. […]
óra elemcsere

márc 5, 2021

Neked is eleged van abból, hogy minden egyes alkalommal el kell vinned az órádat egy szakemberhez, hogy kicseréltesd benne az elemet?

Van egy jó hírem: Vége az elem csere hosszadalmas procedúrájának!

Itt az ideje, hogy részletesebben megismerkedj a folyamattal. Ezért az alábbi cikkünkben átfogóan ismertetni fogjuk, hogyan is lehetséges házilag kicserélni azokat a fránya elemeket.

 

Érdemes otthon neki állni az elem cserének?

 

Nos, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy szakemberre bízza-e a karóráját, vagy esetleg megpróbálkozik az otthoni elem cserével.

A legtöbb órán az óra tok hátuljába helyezik el az elemeket, amelyek kör alakú, apró szerkezetek.

Nehéz azt megjósolni, hogy mennyi ideig is bírják a működtetést. Átlagosan körülbelül két évente szorulhat a készülékünk egy elem cserére. Így, ha figyelembe vesszük, hogy ez nem egy túl gyakran elvégzendő procedúra, akkor azt is beláthatjuk, talán megéri egy hozzáértővel megcsináltatni a feladatot.

Viszont, aki vidéken él, és nincs a közvetlen közelében egy órás, vagy esetleg kíváncsi típus, az nyugodtan megpróbálkozhat a cserével az otthonában is.

Nincs mit veszíteni vele, hiszen nem okozhatunk különösebb kárt az óra szerkezetében.

ki kell cserélni benne a gombelemet

Az óra elem beszerzése

 

Egy olyan kaliberű elemről beszélünk, amelyet természetesen nem egyszerű beszerezni, azonban nem is lehetetlen. Hiszen az internetnek köszönhetően, szinte már pár gomb leütésével, akár bármit megvásárolhatunk.

Rengeteg weboldal létezik, amely órák, és azok alkatrészeinek az árusításával foglalkozik. Ezeken garantáltan sikerünk lesz!

Bár elemből is rengeteg fajta létezik, még sincs túl nagy különbség közöttük. Rövid utánajárást követően már tisztán értelmezhető, melyik az amelyikre szükségünk lehet. Amint megvan a megfelelő, érdemes közvetlenül egy nagyobb csomagot, kiszerelést rendelni, hiszen nem lehet tudni, mikor lesz rá legközelebb szükségünk, miközben jelenleg roppant olcsón hozzájuthatunk.

 

Milyen szerszámok szükségesek az elem cseréhez?

 

Az új elemünk bekészítése után, lényegében semmilyen komolyabb felszerelésre nincsen szükség az elem kicseréléséhez. Feltéve, hogy valaki szeret barkácsolni, akkor biztos megtalálja a kellő eszközöket a szerszámos ládájában.

Elsőként egy lapos végű csavarhúzót kell keresnünk, hiszen ez lesz az, amellyel fel tudjuk majd nyitni az óra hátlapját.

Ha ez nem áll a rendelkezésünkre, akkor sincsen semmi gond, ugyanis egy kés is tökéletesen megfelelhet a feladatra.

danie wellington quartz

A hátlap levételének a folyamata

 

Amennyiben már megtaláltuk a csavarhúzót, és elő is készítettük azt, jó döntés lehet, ha kialakítunk egy kellemes, tiszta munkakörnyezetet.

Fontos, hogy az órát egy puha anyagra helyezzük rá, hiszen a számlapunk néz majd lefelé, és a hátulja felnyitása közben könnyedén megkarcolódhat rajta az üveg.

Ha ez megvan, el is kezdhetjük végrehajtani a műveletet.

Leggyakrabban az órák csak egy sima fedőlappal rendelkeznek, azonban van, amelyen már csavarok is találhatóak.

Feltéve, hogy a második eshetőség áll fent, akkor a csavarok kilazításával, és kivételével már le is emelhetjük az óra hátulját. Azonban, ha fedőlapos a karóránk, akkor egy kés segítségével tudjuk egyszerűen le pattintani azt.

 

Az elhasználódott elem kicserélése

 

Az óra hátuljának levétele után már nincs sok dolgunk, ugyanis az volt a művelet legnehezebb része.

A hátlap mögött a modernebb óráknál még egy műanyag tok szerű eszköz is védi az óra szerkezetét, amelyet el kell távolítanunk. Ezt egy könnyed felfelé húzó mozdulattal, plusz egy kés segítségével végezhetjük el. Az egész csupán pár másodpercet vesz igénybe.

Viszont figyelnünk kell arra, hogy semmilyen sérülést ne okozzunk, hiszen ez egy nagyon fontos alkatrésze az órának.

Az elemet szintén egy kés segítségével fogjuk kiemelni, majd az újat szépen beillesztjük a régi helyére.

Ezek után nincs más hátra, mint szépen visszarakni mindent a helyére, majd megnézni, hogy valóban jár-e az óránk.

 

Az otthoni elem csere előnyei

 

Az otthoni elem csere főleg azoknak ajánlott, akiknek nem remeg meg a keze annak tudatától, hogy véletlen valami kárt okoznak karórájukban.

Habár nem egy bonyolult műveletről van szó, azért fontos oda figyelni az apró részletekre. Cserébe, viszont rengeteg időt spórolhatunk azzal, hogy nem kell elmenni egy óráshoz, hanem otthon, akár 5 perc alatt lebonyolíthatjuk az egész műveletet.

Természetesen pénzt is spórolhatunk, hiszen az órákba való elemek ára körülbelül annyi, mint tíz zsemléé.

 

Miért éri meg mégis szakemberhez fordulni, ha egy elemcseréről van szó?

 

Egyes helyeken azzal, hogy magunk nyitjuk fel az óra számlapját elveszíthetjük a garanciánkat.

Természetesen, ha szakemberre bízzuk az elem cserét, akkor nem kell attól tartanunk, hogy bármilyen kárt teszünk az óránkban.

A művelet elvégzésekor arra is gondolnunk kell, hogy pontosan beállítsuk az órát, amely egy szakembernek csupán pár másodperc.

Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy körülbelül csak két évente kell cserélni az elemet, így jó, ha ilyen időközönként rápillant magára az óra egészére egy szakértő. Hiszen azzal, hogy kicseréli az elemet bele lát az óra szerkezetébe, így elvégezhet rajta egy esedékes tisztítást, esetleg láthatja azt is, ha éppen kialakulóban van egy esetleges, jövőbeli probléma.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Ezekre a karórákra keresnek a legtöbben a Google-ben
Ezekre a karórákra keresnek a legtöbben a Google-ben

A karórák soha nem mennek kik a divatból, és mindig is népszerűek voltak a keresőmotorokban. Ma is rengeteg ember keres karórákat online, de mi pontosan az, amire a legtöbben kíváncsiak? Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mely karórákra keresnek a legtöbben a keresőkben....

Mi az a GMT óra?
Mi az a GMT óra?

A GMT hasznos komplikáció az utazók, a nemzetközi vállalkozások és a külföldön élő családtagok számára. A komplikáció rendkívül népszerű, és minden márkában és modellben megtalálható. A GMT más, mint a második időzóna. Ismerje meg a különbségeket és a GMT funkció...

Írj nekünk!

Karóra márkáink

Karórák

Anne Klein
Bering
Casio
Citizen
Diesel
DKNY
Emporio Armani
Festina
Fossil
Hamilton
Invicta
Orient
Police
Seiko
Skagen
Timex
Tissot
Tommy Hilfiger
Victorinox
Zeppelin