A GMT hasznos komplikáció az utazók, a nemzetközi vállalkozások és a külföldön élő családtagok számára. A komplikáció rendkívül népszerű, és minden márkában és modellben megtalálható. A GMT más, mint a második időzóna. Ismerje meg a különbségeket és a GMT funkció használatát.

Greenwichi középidő

A GMT a greenwichi középidő rövidítése, amely a londoni Királyi Obszervatórium szerint a „nulla óra” szabványa. A világ különböző pontjain mozogva a helyi idő kiszámításához órákat kell hozzáadni vagy levonni. Hongkong GMT +8, Dubai GMT +4, Philadelphia pedig GMT -5.

1884-ben Greenwichet választották a nulla fokos hosszúság pontjává, amely a nemzetközi standard idő és a helyi idő szabványosításának szolgál. Eredetileg ezt azért tervezték, hogy segítsen a vonatok menetrendjének szabályozásában, ahelyett, hogy a nap állását használnák, mivel az helyenként változik. A szabványosítás segített elkerülni a késéseket, és a haditengerészeti navigációnak, végül pedig a repülésnek is hasznára vált.

1972-ben a GMT-t felváltotta az UTC, a koordinált világidő, amely az atomórákon alapul, és maga nem időzóna. A legtöbb óragyártó inkább a GMT-t használja, mint a UTC-t, bár az IWC is használta már ezt a megnevezést.

Hogyan működik egy GMT óra? – Avagy a GMT jelentése

A GMT funkció az 1950-es években vált népszerűvé, amikor a repülés kezdett felemelkedni. Valójában a Pan Am kereste meg a Rolexet, hogy tervezzen egy olyan órát, amely segít a hosszú repüléseken részt vevő pilótáknak nyomon követni az időt az indulási helytől a célállomásig. Így született meg a Rolex GMT-Master „Pepsi”, amely mára az egyik legikonikusabb órává vált. A funkció egy negyedik mutatóval egészíti ki a számlapot, amely jellemzően más színű vagy formájú, az olvashatóság érdekében.

A skála

A GMT óra 24 órás skálával rendelkezik, amely a nap 24 órájára utal, és naponta csak egy fordulatot tesz meg. Egy második időzónás óra, amelyet gyakran összetévesztenek a GMT-vel, normál 12 órás skálával rendelkezik, és így 2 fordulatot tesz meg. A 24 órás skála azt is megkönnyíti, hogy a nappali és az éjszakai órákat megjegyezzük. A GMT-Master „Pepsi” ezt az olvashatóságot egy következő szintre emelte, és kéttónusú lünetta jelzi a napszakot; a piros fele a nappali, míg a kék az éjszakai időt jelzi.

Rolex GMT karóra

A lünetta használata

Órájától függően a GMT mutató az óra mutatójához van rögzítve. Ahogy a helyi időt beállítja, a GMT mutató is vele együtt mozog. A második időzóna beállításához egyszerűen elfordítja a lünettát, hogy a megfelelő órához igazítsa. A mozgásokban és számos márka termékmodelljeiben történtek előrelépések független GMT-mutatókkal. A lünetta továbbra is kétirányúan forog az idő egyszerű beállításához.

Nem minden GMT óra rendelkezik óránkénti skálájú lünettával. A Seamaster Aqua Terra GMT esetében például a 24 órás skála a számlapon lévő indexek közé van nyomtatva.

A GMT óra beállítása és leolvasása

A statikus GMT mutatóval rendelkező GMT óra beállításakor a lünetta 12 óránál lévő lünettával kell kezdeni. A GMT mutató az aktuális helyi időhöz igazodik. Ha egy másik városban szeretné leolvasni az időt, akkor a lünettát jobbra vagy balra kell forgatnia, attól függően, hogy az időzónához képest hol helyezkedik el. Ha a második időzóna hátrébb van, akkor a lünettát az óramutató járásával megegyező irányban kell elforgatni. Ha az időzóna előttünk van, akkor az óramutató járásával ellentétesen kell elforgatni a lünettát.

Független GMT mutató használata

A független GMT-mutatóval ellátott órák, mint például a modern GMT-Master II, lehetővé teszik az óra mutatójának gyors mozgatását, miközben a GMT-mutató statikusan marad. A GMT funkció ezen változatának használatához állítsa a GMT-mutatót helyi időre, a 24 órás skálát pedig tartsa eredeti pozíciójában, 12 óránál a 24 órával egy vonalban. Ezután állítsa az óramutatót a 12 órás skála aktuális idejére. A lünetta segítségével most már a második követendő időzónához igazíthatja az órát. Ugyanígy állítaná be az órát is, ha a skála a számlapra lenne nyomtatva.

 

A GMT használata egy harmadik időzóna követésére

Mivel sok modern GMT funkció független GMT mutatóval rendelkezik, a GMT mutató és a 24 órás lünetta használatával egy harmadik időzóna követése is lehetséges. A harmadik időzóna beállításához a GMT-mutatót az aktuális GMT-időre, az óramutatót pedig a helyi időre kell állítani. A lünetta ezután elforgatható a harmadik időzóna beállításához, a GMT-t használva referenciaként, hogy hány órát kell hozzáadni vagy kivonni, az óramutató járásával megegyezően vagy az óramutató járásával ellentétesen forgatva a helytől függően. A lünetta ekkor a harmadik időzónához és a GMT mutatóhoz igazodik, a helyi időt pedig az óra mutatója mutatja. Fontos megjegyezni, hogy a második időzónában az idő leolvasásához a lünettát vissza kell forgatni.

Használható-e a GMT iránytűként?

Igen, a GMT óra valóban használható iránytűként, és a féltekétől függően északra vagy délre mutat. A GMT mutatót a helyi időre állítva a nap felé kell irányítani. Ha Ön az északi féltekén tartózkodik, a GMT mutató észak felé fog mutatni, ha pedig a déli féltekén, a GMT mutató dél felé fog mutatni.

Ki használ GMT órát, és miért van saját órája?

A búvárórákon kívül a GMT talán az egyik leghasznosabb funkció. Ez különösen igaz azok számára, akik gyakran utaznak a munkájuk miatt, vagy akiknek a családja különböző időzónákban él. Ez egy szép tisztelgés a gyermekkori álom előtt is, hogy pilóta legyen, vagy ha csak egyszerűen tetszik a kinézete.

Összegzés

A GMT órák, vagyis a Greenwichi középidőt mutató karórák egyre népszerűbbek a stílusos utazók és a világjárók körében. A cikk bemutatja a legjobb GMT órákat, valamint azok előnyeit és jellemzőit, amelyek között szerepel a több időzóna egyszerre történő kijelzése, a precíz időmérés és a kiváló minőségű anyagok használata. A különböző márkák, mint a Rolex, Omega, Seiko, a TAG Heuer, – sőt még a Casio is – különböző árkategóriákban kínálnak GMT karórákat, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletes darabot. Írásunk igyekszik rávilágítani a GMT órák kényelmére és funkcionalitására, amelyek kétségtelenül nélkülözhetetlenek a modern utazók számára.