Mi az a GMT óra?

A GMT hasznos komplikáció az utazók, a nemzetközi vállalkozások és a külföldön élő családtagok számára. A komplikáció rendkívül népszerű, és minden márkában és modellben megtalálható. A GMT más, mint a második időzóna. Ismerje meg a különbségeket és a GMT funkció használatát. Greenwichi középidő A GMT a greenwichi középidő rövidítése, amely a londoni Királyi Obszervatórium szerint […]
Rolex GMT óra

júl 8, 2022

A GMT hasznos komplikáció az utazók, a nemzetközi vállalkozások és a külföldön élő családtagok számára. A komplikáció rendkívül népszerű, és minden márkában és modellben megtalálható. A GMT más, mint a második időzóna. Ismerje meg a különbségeket és a GMT funkció használatát.

Greenwichi középidő

A GMT a greenwichi középidő rövidítése, amely a londoni Királyi Obszervatórium szerint a „nulla óra” szabványa. A világ különböző pontjain mozogva a helyi idő kiszámításához órákat kell hozzáadni vagy levonni. Hongkong GMT +8, Dubai GMT +4, Philadelphia pedig GMT -5.

1884-ben Greenwichet választották a nulla fokos hosszúság pontjává, amely a nemzetközi standard idő és a helyi idő szabványosításának szolgál. Eredetileg ezt azért tervezték, hogy segítsen a vonatok menetrendjének szabályozásában, ahelyett, hogy a nap állását használnák, mivel az helyenként változik. A szabványosítás segített elkerülni a késéseket, és a haditengerészeti navigációnak, végül pedig a repülésnek is hasznára vált.

1972-ben a GMT-t felváltotta az UTC, a koordinált világidő, amely az atomórákon alapul, és maga nem időzóna. A legtöbb óragyártó inkább a GMT-t használja, mint a UTC-t, bár az IWC is használta már ezt a megnevezést.

Hogyan működik egy GMT óra? – Avagy a GMT jelentése

A GMT funkció az 1950-es években vált népszerűvé, amikor a repülés kezdett felemelkedni. Valójában a Pan Am kereste meg a Rolexet, hogy tervezzen egy olyan órát, amely segít a hosszú repüléseken részt vevő pilótáknak nyomon követni az időt az indulási helytől a célállomásig. Így született meg a Rolex GMT-Master „Pepsi”, amely mára az egyik legikonikusabb órává vált. A funkció egy negyedik mutatóval egészíti ki a számlapot, amely jellemzően más színű vagy formájú, az olvashatóság érdekében.

A skála

A GMT óra 24 órás skálával rendelkezik, amely a nap 24 órájára utal, és naponta csak egy fordulatot tesz meg. Egy második időzónás óra, amelyet gyakran összetévesztenek a GMT-vel, normál 12 órás skálával rendelkezik, és így 2 fordulatot tesz meg. A 24 órás skála azt is megkönnyíti, hogy a nappali és az éjszakai órákat megjegyezzük. A GMT-Master „Pepsi” ezt az olvashatóságot egy következő szintre emelte, és kéttónusú lünetta jelzi a napszakot; a piros fele a nappali, míg a kék az éjszakai időt jelzi.

Rolex GMT karóra

A lünetta használata

Órájától függően a GMT mutató az óra mutatójához van rögzítve. Ahogy a helyi időt beállítja, a GMT mutató is vele együtt mozog. A második időzóna beállításához egyszerűen elfordítja a lünettát, hogy a megfelelő órához igazítsa. A mozgásokban és számos márka termékmodelljeiben történtek előrelépések független GMT-mutatókkal. A lünetta továbbra is kétirányúan forog az idő egyszerű beállításához.

Nem minden GMT óra rendelkezik óránkénti skálájú lünettával. A Seamaster Aqua Terra GMT esetében például a 24 órás skála a számlapon lévő indexek közé van nyomtatva.

A GMT óra beállítása és leolvasása

A statikus GMT mutatóval rendelkező GMT óra beállításakor a lünetta 12 óránál lévő lünettával kell kezdeni. A GMT mutató az aktuális helyi időhöz igazodik. Ha egy másik városban szeretné leolvasni az időt, akkor a lünettát jobbra vagy balra kell forgatnia, attól függően, hogy az időzónához képest hol helyezkedik el. Ha a második időzóna hátrébb van, akkor a lünettát az óramutató járásával megegyező irányban kell elforgatni. Ha az időzóna előttünk van, akkor az óramutató járásával ellentétesen kell elforgatni a lünettát.

Független GMT mutató használata

A független GMT-mutatóval ellátott órák, mint például a modern GMT-Master II, lehetővé teszik az óra mutatójának gyors mozgatását, miközben a GMT-mutató statikusan marad. A GMT funkció ezen változatának használatához állítsa a GMT-mutatót helyi időre, a 24 órás skálát pedig tartsa eredeti pozíciójában, 12 óránál a 24 órával egy vonalban. Ezután állítsa az óramutatót a 12 órás skála aktuális idejére. A lünetta segítségével most már a második követendő időzónához igazíthatja az órát. Ugyanígy állítaná be az órát is, ha a skála a számlapra lenne nyomtatva.

 

A GMT használata egy harmadik időzóna követésére

Mivel sok modern GMT funkció független GMT mutatóval rendelkezik, a GMT mutató és a 24 órás lünetta használatával egy harmadik időzóna követése is lehetséges. A harmadik időzóna beállításához a GMT-mutatót az aktuális GMT-időre, az óramutatót pedig a helyi időre kell állítani. A lünetta ezután elforgatható a harmadik időzóna beállításához, a GMT-t használva referenciaként, hogy hány órát kell hozzáadni vagy kivonni, az óramutató járásával megegyezően vagy az óramutató járásával ellentétesen forgatva a helytől függően. A lünetta ekkor a harmadik időzónához és a GMT mutatóhoz igazodik, a helyi időt pedig az óra mutatója mutatja. Fontos megjegyezni, hogy a második időzónában az idő leolvasásához a lünettát vissza kell forgatni.

Használható-e a GMT iránytűként?

Igen, a GMT óra valóban használható iránytűként, és a féltekétől függően északra vagy délre mutat. A GMT mutatót a helyi időre állítva a nap felé kell irányítani. Ha Ön az északi féltekén tartózkodik, a GMT mutató észak felé fog mutatni, ha pedig a déli féltekén, a GMT mutató dél felé fog mutatni.

Ki használ GMT órát, és miért van saját órája?

A búvárórákon kívül a GMT talán az egyik leghasznosabb funkció. Ez különösen igaz azok számára, akik gyakran utaznak a munkájuk miatt, vagy akiknek a családja különböző időzónákban él. Ez egy szép tisztelgés a gyermekkori álom előtt is, hogy pilóta legyen, vagy ha csak egyszerűen tetszik a kinézete.

Összegzés

A GMT órák, vagyis a Greenwichi középidőt mutató karórák egyre népszerűbbek a stílusos utazók és a világjárók körében. A cikk bemutatja a legjobb GMT órákat, valamint azok előnyeit és jellemzőit, amelyek között szerepel a több időzóna egyszerre történő kijelzése, a precíz időmérés és a kiváló minőségű anyagok használata. A különböző márkák, mint a Rolex, Omega, Seiko, a TAG Heuer, – sőt még a Casio is – különböző árkategóriákban kínálnak GMT karórákat, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletes darabot. Írásunk igyekszik rávilágítani a GMT órák kényelmére és funkcionalitására, amelyek kétségtelenül nélkülözhetetlenek a modern utazók számára.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Ezekre a karórákra keresnek a legtöbben a Google-ben
Ezekre a karórákra keresnek a legtöbben a Google-ben

A karórák soha nem mennek kik a divatból, és mindig is népszerűek voltak a keresőmotorokban. Ma is rengeteg ember keres karórákat online, de mi pontosan az, amire a legtöbben kíváncsiak? Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mely karórákra keresnek a legtöbben a keresőkben....

Tudtad? Ezek a karóra fő részei
Tudtad? Ezek a karóra fő részei

Te is vágysz egy igényes, egyedi karórára, mely a lehető legerőteljesebben tükrözi személyiségedet? Azonban nem tudod, hogy még is milyen kritériumok alapján válassz? Nos, ebben az esetben a legjobb helyen jársz. Az alábbi cikkünkben részletesen ismertetni fogjuk,...

Írj nekünk!

Karóra márkáink

Karórák

Anne Klein
Bering
Casio
Citizen
Diesel
DKNY
Emporio Armani
Festina
Fossil
Hamilton
Invicta
Orient
Police
Seiko
Skagen
Timex
Tissot
Tommy Hilfiger
Victorinox
Zeppelin