Tudtad? Ezek a karóra fő részei

Te is vágysz egy igényes, egyedi karórára, mely a lehető legerőteljesebben tükrözi személyiségedet? Azonban nem tudod, hogy még is milyen kritériumok alapján válassz? Nos, ebben az esetben a legjobb helyen jársz. Az alábbi cikkünkben részletesen ismertetni fogjuk, hogy milyen részekből tevődik össze a legtöbb karóra, és ezeknek milyen szerepük van.   Ezekkel a karóra fajtákkal […]
Óra részei

márc 17, 2021

Te is vágysz egy igényes, egyedi karórára, mely a lehető legerőteljesebben tükrözi személyiségedet? Azonban nem tudod, hogy még is milyen kritériumok alapján válassz?

Nos, ebben az esetben a legjobb helyen jársz.

Az alábbi cikkünkben részletesen ismertetni fogjuk, hogy milyen részekből tevődik össze a legtöbb karóra, és ezeknek milyen szerepük van.

 

Ezekkel a karóra fajtákkal találkozhatunk általánosságban

 

A jelenlegi, divat alapú világban nem csoda, ha már az órák között is rengeteg, differens fajtával találkozhatunk. Ennek köszönhetően pedig több féle karórát is meg tudunk különböztetni egymástól.

A rusztikus analóg: Talán, amelyet a legtöbben viselnek, az az úgynevezett analóg óra, amelyen normális számozás található, kis, és nagy mutatóval felszerelve.

A sportos digitális: Ezt követik a digitális órák, amelyek a kijelző olyan, akár egy ébresztő órán. Minden elektronikusan jelenik meg a számlapon.

A tech kedvelők legújabb kütyüje, az okosóra: A harmadik kategóriát az okos órák teszik ki, amelyek már szintén egy nagyon elegáns helyet foglalnak el a népszerűségi rátán.

Igazából azt is a divat, jobban mondva a stílus fogja meghatározni, hogy ki milyen órát hord. Egy elegáns alkalomra sokkal jobban illik egy letisztult analóg óra, egy sportos megjelenéshez viszont értelemszerűen a másik két kategóriából érdemes választanunk.

Festina

Az óra alapja: a tok

 

Sokan nem tudják, hogy mi is az az óra tok, pedig tulajdonképpen ezt úgy kell elképzelni, mint az óra szívét.

A toknak az a feladata, hogy összefogja a többi elemet, hiszen minden más csak erre kerülhet rá, a szíjtól elkezdve egészen az óra számlapjáig.

Első feladatának a védelmet emelhetnénk ki, hiszen ez az, ami megóvja a többi részt az esetleges ütődések és karcolások során. Persze nem csupán annyi a célja, hogy védjen, hiszen emellett még törekednie kell a kielégítő esztétikai hatásra is.

Az utóbbi években főleg az olyan tok színek vannak divatban a nők részéről, mint rose gold (az arany és a rézárnyalat ötvözete), az arany, illetve az ezüst. A férfiak esetében pedig a legfelkapottabb a barna, a fekete, és ezek egyes árnyalatai, bár az ezüstös tokok is magasan viszik a prímet.

 

A tokra épülő esszencia: a számlap

 

Talán ez az az elem, amely az esetek többségében el tudja nyerni a vásárlók tetszését, hiszen egy szép, esztétikus számlapon dőlhet el minden.

Itt már nagy hangsúly esik a színek összhangjára, vagy a számok méretére, esetleg az óra plusz, extra tulajdonságaira, amelyek a számlapon kapnak helyet. Természetesen a számlap alapján tudjuk eldönteni azt is, hogy analóg, vagy digitális óráról van-e szó.

Tehát, ha a tok az óra szíve, akkor a számlap a csinos test, amelyről leolvasható az eszköz minden értékes tulajdonsága.

Az elegánsabb órák számlapjain általában halvány színeket választanak, hogy, bár láthatóak legyenek a számok, még is tökéletesen megmaradjon a lehengerlő összhatás. Ilyen a világos kék, valamint az ezüst, sőt, ha női óráról beszélünk, akkor megemelhetjük a hatást egy kagylós csillogással is.

 

A számlapok virgoncai: a mutatók

 

A modern, és futurisztikus órákon már nem elég ha az időt kijelzi egy készülék, így rengeteg plusz funkció beléjük van szerelve. Így a kis és nagy mutató mellet, rendszerint rengeteg mást is találhatunk.

Ilyen például a stopper, vagy a dátum és nap mutató. Ezek általában az analóg órákon jelennek meg esztétikusabban, hiszen a digitális órán nincs túl sok hely a részletes, egyedi kidolgozásuk számára. Az egyik legkedveltebb forma pedig, amely már a 2015-ös évektől kezdve tartja a felkapottsági rátát, az a három kör alakú mérő elhelyezkedése a számlap alján.

A legjobb, ha a mutatók világítanak is, hiszen az kizárólag csak dobni tud az összképen, élményen. Este is nyugodtan meg tudjuk nézni, hogy mennyi az idő, anélkül, hogy a telefonunkhoz nyúlnánk.

Rolex bőr szíjakon

A szíjak fontossága

 

Ahogy rengeteg, különböző óra stílus, úgy számtalan szíj is rendelkezésünkre áll. Az egészben a legérdekesebb pedig, hogy szinte minden vevő másra esküszik.

Ebben az esetben a fő kritériumok nem azok lesznek, hogy melyik a jobb, vagy esetleg melyik a kényelmesebb, hiszen minden vásárlói igény, és használati mód más.

A bőr szíj az, ami elegánsabb alkalmakra, és egy kissé lazább viselethez is tökéletesen illik, emellett pedig roppant kényelmes tud lenni. Viszont nem mindenkihez illik a bőr karaktere, és színe. Ilyen esetben jobb választás lehet a fémszíjas óra, mely szintén rendkívül elegáns, figyelemfelkeltő külsővel rendelkezik.

Ami még a fémszíj malmára hajthatja a vizet, az a lenyűgöző színskála amivel rendelkezik. Itt már visszaköszönnek a jól ismert óra színek: arany, ezüst, rose gold, fekete, stb.

Persze léteznek szíjak, amelyek különféle műanyagokból, vagy esetleg szövetekből készülnek, de a szakértők az első két lehetőség mellet tennék le a voksukat, mind használat, mind elegancia terén.

Vízálló sector

 

A víz és cseppállóság fontossága

 

Habár ez nem egy külön órarész, hanem egy plusz adottság, mégis jó oda figyelni arra, hogy szerepeljen a kiválasztott óra tulajdonságai között.

Gondoljunk csak bele: egy méregdrága órát nem minden nap vásárol az ember. Bár óvhatjuk az időjárástól, azonban amikor kezet mosunk óhatatlanul is a karóránkra cseppenhet a víz.

Persze, attól még, ha egy óra több méterig vízálló, a szíja könnyedén károsodhat. Azonban megnyugtató lehet a tudat, hogy ha véletlenül elfelejtjük levenni egy fürdőzés, vagy zuhanyzás alkalmával, attól még nem okozunk semmi kárt a szerkezetében.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Ezekre a karórákra keresnek a legtöbben a Google-ben
Ezekre a karórákra keresnek a legtöbben a Google-ben

A karórák soha nem mennek kik a divatból, és mindig is népszerűek voltak a keresőmotorokban. Ma is rengeteg ember keres karórákat online, de mi pontosan az, amire a legtöbben kíváncsiak? Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mely karórákra keresnek a legtöbben a keresőkben....

Mi az a GMT óra?
Mi az a GMT óra?

A GMT hasznos komplikáció az utazók, a nemzetközi vállalkozások és a külföldön élő családtagok számára. A komplikáció rendkívül népszerű, és minden márkában és modellben megtalálható. A GMT más, mint a második időzóna. Ismerje meg a különbségeket és a GMT funkció...

Írj nekünk!

Karóra márkáink

Karórák

Anne Klein
Bering
Casio
Citizen
Diesel
DKNY
Emporio Armani
Festina
Fossil
Hamilton
Invicta
Orient
Police
Seiko
Skagen
Timex
Tissot
Tommy Hilfiger
Victorinox
Zeppelin