A karóra szerkezetek/ óraszerkezetek típusai – Minden amit tudni érdemes

Pontos idő és dátum? Eltérő időzónák kijelzése? Ez már nem jelent problémát a korszerű technológia következtében, azonban valljuk be: egy karóra az időjelzéstől sokkal többet jelent számunkra. Stílusos, komfortos kialakítású lehet, mely kiválóan képviseli az ízlésünket és nem utolsó sorban öltözetünket. Mit jelent a kaliber, a mechanizmus? Mindez miért is fontos? Cikkünkkel szeretnénk bemutatni a […]
Mechanikus karóra szerkezet

márc 17, 2021

Pontos idő és dátum? Eltérő időzónák kijelzése? Ez már nem jelent problémát a korszerű technológia következtében, azonban valljuk be: egy karóra az időjelzéstől sokkal többet jelent számunkra.

Stílusos, komfortos kialakítású lehet, mely kiválóan képviseli az ízlésünket és nem utolsó sorban öltözetünket.

Mit jelent a kaliber, a mechanizmus? Mindez miért is fontos? Cikkünkkel szeretnénk bemutatni a karórák színes világát, és betekintést nyújtani-e csodás eszköz belső szerkezetébe.

Megismertetjük veled a karórákhoz kapcsolódó szakszavakat, így magabiztosan és felkészülten indulhatsz majd a következő shopping túrára.

 

Az óraszerkezet fontossága

 

A gondosan kidolgozott külső alatt természetesen a kaliber lapul, más néven az óra szerkezete, mely az eszköz lényegi eleme is egyben.

A mechanizmus tulajdonképpen a karóra agya. Ez befolyásolja elsősorban magát működését. A kronográf karórák, továbbfejlesztett naptárfunkciók, bizony lehetetlenek lennének egy jól megalkotott belső szerkezet nélkül.

Az órakészítők és a mérnökök idejük jelentős részét a belső struktúra aprólékos megtervezésével töltik. Szem előtt tartják, hogy a gondosan kidolgozott mechanizmusokkal remekművet hozhatnak létre, s ezáltal fognak elkülönülni az egyedi, luxus darabok a középszerű óráktól.

Sajnos a karóra vásárlások jelentős része kizárólag a külső részleteken alapul. Ne feledd, az ízléses, példátlan működésű kiegészítő megválasztásához értékelni kell az óra belső mechanizmusát!

 

Quartz óraszerkezetek a mindennapokra

 

1969-ben Seiko, japán órakészítő forradalmasította a quartz kaliberű órát.

Az új technológia alkalmazása eleinte kihívást jelentett a gyártás folyamán, ugyanis az alkotók kizárólag a tradicionális mechanikus struktúrát ismerték. A quartz órák belső szerkezete a kvarckristály rezgése által működik, míg a tápellátást az elem biztosítja.

Másodpercenként 32768-szor rezeg, ezáltal pontos frekvenciájú jelet generál. A rezgéseket az integrált áramkör érzékeli, és másodpercenként egyetlen impulzussá konvertálja. Ez az impulzus garantálja a kvarc órák állandó, hibátlan működését. Napjainkban is jelentős szerepet töltenek be a japán gyártók a quartz órák piacán. Egyik leginkább ismert képviselője a területnek a Casio. Rendkívül szép eladási számokkal, és óriási tapasztalat mellett gyártják jelenleg is kiváló időmérőiket.

Quartz szerkezetes karóra

A tradicionális mechanikus óra

 

Az idő múlását a mechanikus óráknál a rugóval vezérelt szerkezet határozza meg. Ez tulajdonképpen egy kézzel állítható eszköz, melyet a hibátlan működés érdekében rendszeresen fel kell húzni.

Ehhez az óra külső szerkezetén található, úgynevezett koronát kell alkalmazni, melynek elforgatásával a szerkezet elindul, és addig üzemel még a rugó le nem tekeredik. A kvarc felépítéssel ellentétben a mechanikus szerkezet a hajtó rugók mozgása, nem pedig az akkumulátor energiája által táplálja a karórát.

Automata szerkezet

 

Automatikus ketyegés – Az automata óraszerkezetek

 

Létezik úgynevezett automata-öntekercselő mechanikus szerkezet is, amely kihasználja a viselője csuklójának természetes mozgása által előidézett kinetikus energiát. Ebben az esetben a meghajtó rugót automatikusan „felhúzza” a viselő csuklómozgása, így a kézi beállítás, vagyis a korona feltekerése nem szükségszerű.

Ez az időmérő eszköz a horológusok álma, ugyanis az összetett spirálrugók és mozgó fogaskerekek mechanikus világa egyértelműen lenyűgözik az órakedvelőket.

Amennyiben Te is a mechanikus óra vásárlása mellett döntenél, fordíts kellő figyelmet az apró részletekre, a minőségre, a kidolgozottságra, így garantáltan egy exkluzív karóra tulajdonosa leszel.

Szögletes mechanikus

 

A testhezálló időjelző

 

Már csak egy kérdés maradt: hogyan válasszuk ki a megfelelő karórát?

Ebben a részben szeretnénk kitérni a különböző technológiák előnyeire és hátrányaira, mely nagy segítség lesz számodra az óraválasztásnál.

A kvarc órák: Kezdjük az elemzést a népszerű kvarc órákkal! Közismert tény, hogy a tökéletes pontosságról híresek, azonban fontos kiemelni, hogy könnyen kezelhető, és talán a legegyszerűbben viselhető szerkezetről beszélünk. Akkumulátorral működnek, nem igényelnek emberi beavatkozást a ketyegéshez. Elérhető áron kaphatók,s mivel kevés mozgó alkatrészt tartalmaznak így a karbantartásuk alacsony költségekkel jár. Ez biztosítja egyrészt a tartósságukat is.

A gyűjtők luxusórái között ritkán szerepel quartz óra, inkább a mechanikus órákat részesítik előnyben, viszont a mindennapi használat során előszeretettel viselik, kiváló pontosságuk és megbízhatóságuk miatt.

A mechanikus órák: A mechanikus órákra egyaránt jellemző a hosszú élettartam, továbbá az akkumulátor lemerülése miatt sem kell aggódni, így folytonos, megbízható működést garantálnak. Ízléses megjelenésük része a korona, mely lehetővé teszi a kézi felhúzást, ezt a mechanikus órák rajongói elegáns rituáléként említik. A vásárlói vélemények alapján, esztétikai szempontból egyértelműen lekörözik a többi típust, átlátszó fedelük pedig betekintést nyújt a sok apró munkadarab lenyűgöző forgásába és lengésébe.

A mechanikus szerkezet egyértelműen a karórák királya. Alaposan kidolgozott, gyűjtői darabok, ezt tükrözi a magas áruk is. Fontos megjegyezni, hogy kevésbé pontosak és magas karbantartási költségekkel járnak.

Az automata órák: Ezek a mechanikus órák továbbfejlesztett változatai. A tervezők leginkább a szerkezet hiányosságait próbálták meg pótolni. Az óra napi feltekercselése nem szükséges, rendszeres viselet mellett az eszköz hibátlanul ketyeg. A hagyományos mechanikus órák viszonylag finom és vékony alakúak, míg az automatikus modellek kifejezetten masszív szerkezetűek, a kiegészítő rotorok miatt pedig vastagabb kivitelezésűek.

Sajnos az órakészítőknek a mechanikus szerkezetek további hátrányait nem sikerült kiküszöbölniük, mivel az automatikus típus is pontatlan lehet, és elég borsos az ára.

 

A cikk elolvasása után, remélhetőleg konkrét elképzelésed van már a számodra ideális karóra szerkezetéről. Beszerzése előtt mindenképpen mérlegelj, tedd egyértelművé elvárásaidat és igényeidet. Amennyiben minden másodperc számít az életedben, és valóban egy precíz időjelzőre van szükséged, akkor a quartz órák lehetnek a legalkalmasabbak.

Ugyanakkor a mechanikus órák tudják leginkább elkápráztatni a karórák szerelmeseit. Így ha egy tradicionális, történelmi, vezető mérnökök által gondosan kidolgozott órát szeretnél, akkor a mechanikus modellek között ajánlott válogatnod.

Azonban, ha ettől a típustól kizárólag a körülményes működtetés, a korona rendszeres feltekerése idegenít el, akkor a megfelelő választás az automata mechanikus óra lesz.

Az óraszerkezetekről

A karórák szerkezetének típusai rendkívül izgalmas és informatív témát jelentenek mind az óraszeretők, mind az újonnan érkezők számára. A cikk átfogóan bemutatja a különböző óraszerkezeteket, beleértve a mechanikus, automatikus, kvarc és hibrid óraszerkezeteket, valamint a működésük alapjait, pontosságukat és karbantartási követelményeiket. Fontos szakkifejezések, mint például „hajszálrugó„, „billegőkerék”, „tápellátás” és „komplikációk” segítenek az olvasónak megérteni a különböző szerkezetek közötti különbségeket és azok működését.

A bekezdés rávilágít a legismertebb óramárkák, mint a Rolex, Omega, Seiko, TAG Heuer és Patek Philippe szerkezeteire, és arra, hogy melyik típus a legalkalmasabb a különböző stílusú és funkciójú órák számára. A cikkben szereplő fontos kifejezések, mint a „mechanikus”, „automatikus”, „kvarc”, „hibrid”, „Spring Drive„, továbbá a márkák nevei, átfogó és mélyreható betekintést nyújtanak a karóra szerkezetek világába. Az olvasók számára értékes információkat és útmutatást kínáló összefoglaló bekezdésünk az órák szerkezetének típusairól szóló cikkben elősegíti a témában való tájékozódást.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Ezekre a karórákra keresnek a legtöbben a Google-ben
Ezekre a karórákra keresnek a legtöbben a Google-ben

A karórák soha nem mennek kik a divatból, és mindig is népszerűek voltak a keresőmotorokban. Ma is rengeteg ember keres karórákat online, de mi pontosan az, amire a legtöbben kíváncsiak? Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mely karórákra keresnek a legtöbben a keresőkben....

Mi az a GMT óra?
Mi az a GMT óra?

A GMT hasznos komplikáció az utazók, a nemzetközi vállalkozások és a külföldön élő családtagok számára. A komplikáció rendkívül népszerű, és minden márkában és modellben megtalálható. A GMT más, mint a második időzóna. Ismerje meg a különbségeket és a GMT funkció...

Írj nekünk!

Karóra márkáink

Karórák

Anne Klein
Bering
Casio
Citizen
Diesel
DKNY
Emporio Armani
Festina
Fossil
Hamilton
Invicta
Orient
Police
Seiko
Skagen
Timex
Tissot
Tommy Hilfiger
Victorinox
Zeppelin