Oldal kiválasztása

Rádióvezérelt órák

A rádióvezérlésű órák népszerűségüket egyedülálló pontosságuknak köszönhetik. A bennük lévő rádióvevő a rádióadó jelének segítségével rendszeresen beállítják magukat. A többfrekvenciás órák világszerte különböző adókkal szinkronizálódnak. A fejlettebbnek számító GPS órák pedig műholdon keresztül kapják a pontos idő beállításához szükséges információkat.

A rádióvezérlésű órákat egyedülálló pontosság jellemzi, amely meggyőz minden olyan órarajongót, hiszen ugye ez minden karóra alapfunkciója.

Ezek az órák általában kvarc szerkezettel rendelkeznek, amely egy kis vevőegységgel van felszerelve, amely egy Frankfurtban található speciális adóról sugárzott jelekkel milliszekundum pontossággal tudja beállítani a pontos időt. A pontosság napi többszöri beállításával garantált, hogy mindig a helyes időt mutatja.  Az eltérés tehát 1 millió év alatt mindössze 1 másodperc.  A rádióvezérlésű óra azt is megspórolja, hogy kézzel kelljen átállítani a nyári vagy a téli időszámításra.

A többfrekvenciás órák más angliai, japán és amerikai időjeladókkal is szinkronizálódnak, így szinte világszerte használhatók.