Rádióvezérelt órák

A rádióvezérlésű órák népszerűségüket egyedülálló pontosságuknak köszönhetik. A bennük lévő rádióvevő a rádióadó jelének segítségével rendszeresen beállítják magukat. A többfrekvenciás órák világszerte különböző adókkal szinkronizálódnak. A fejlettebbnek számító GPS órák pedig műholdon keresztül kapják a pontos idő beállításához szükséges információkat.

A rádióvezérlésű órákat egyedülálló pontosság jellemzi, amely meggyőz minden olyan órarajongót, hiszen ugye ez minden karóra alapfunkciója.

rádióvezérelt óra

A rádióvezérlésű óra beállítása

Ezek az órák általában kvarc szerkezettel rendelkeznek, amely egy kis vevőegységgel van felszerelve, amely egy Frankfurtban található speciális adóról sugárzott jelekkel milliszekundum pontossággal tudja beállítani a pontos időt. A pontosság napi többszöri beállításával garantált, hogy mindig a helyes időt mutatja.  Az eltérés tehát 1 millió év alatt mindössze 1 másodperc.  A rádióvezérlésű óra azt is megspórolja, hogy kézzel kelljen átállítani a nyári vagy a téli időszámításra.

A többfrekvenciás órák más angliai, japán és amerikai időjeladókkal is szinkronizálódnak, így szinte világszerte használhatók.

rádióvezérelt karóra

Így működik a rádióvezérlésű óra

Minden rádióvezérlésű óra rendelkezik egy apró rádióadóval/vevővel, amely valahol a szerkezetbe van beépítve. Ez az eszköz az amerikai Fort Collinsból, az angliai Anthornból, a németországi Mainflingenből, a kínai Shangqiu hegyről, a japán Otakadoya hegyről és a Hagane hegyről sugárzott jeleket fogadja, hogy az órát az atomóra paramétereihez igazítsa.

Be kell állítanunk, ha másik időzónába utazunk?

Nemzetközi utazáskor a rádióvezérlésű órákat az úti cél időzónájára kell állítani. Ha ez megtörtént, „kézi vételre” van szükség a helyi adás vételéhez és a helyes idő kijelzésének biztosításához.