Pilóta órák

A pilóták különleges követelményeket támasztanak az órák leolvashatóságával és működésével szemben. A pilótaóráknak nagy hagyománya van, különösen a kiváló minőségű óramárkák körében. A feltűnő dizájn különösen sok férfi számára vonzó.

A pilótaórák olyan karórák, amelyeket az 1930-as évek óta kifejezetten a pilóták igényeihez fejlesztettek ki. Ezek általában nagyobbak és robusztusabbak, mint a normál karórák, és forgó lünettával rendelkeznek, amely a repülési idő mérésére használható. A pilótaóráknak mindig jól leolvashatónak kell lenniük, ezért a számlap jellemzően nagyon kontrasztos, fekete alapon világos mutatókkal. A számjegyek és a mutatók is általában fénylő anyaggal vannak bevonva. Annak érdekében, hogy a pilóta kesztyűben is beállíthassa vagy felhúzhassa az órát, nagy és könnyen megfogható koronát raknak rá. A mechanikus szerkezet pedig precizitást és megbízhatóságot biztosít.

A katonai repülésben régen olyan tulajdonságokra volt szükség, mint az antimágnesesség és a szélsőséges éghajlati és kinetikus igénybevételekkel szembeni ellenállás. A kvarc órák megjelenéséig a mechanikus órák jelentették a legjobb megoldást ebben a tekintetben

A pilótaórák így nagy népszerűségnek örvendenek a repülés barátai, és a technikai kifinomultságot kedvelő óraszerelmesek körében.