A fenti jelzőt jellemzően olyan tárgyakra alkalmazzuk, amiket valódi, életszagú körülmények között is használni szeretnénk. Az egyértelmű, hogy egy több milliós, arany tokos, komlikált mechanikus szerkezetű óra nem alkalmas az ilyesféle felhasználásra. Sem kertészkedni, sem házat felújítani nem fog nekiállni senki, egy ilyennel a kezén.

De akkor mégis, mi felel meg a célnak? Mit csatoljunk magunkra, ha egy vad partyba indulunk? Mennyit költsünk egy olyan darabra, amit szívfájdalom nélkül simán elhagyhatunk, tönkre tehetünk.
Két úton indulhatunk el, véleményem szerint: vagy egy fejlett ütésállósággal felvértezett, mélyvízi búvároknak is megfelelő szigeteltségű darabra adjuk ki az összekuporgatott vagyonunk egy jelentős részét, vagy valami olcsó -mégis használható- darab felé kezdünk bőszen kacsintgatni. Mindkét út járható, mégsem mindegy melyiket választod! Ha elhagyod, netán eltulajdonítják a kedvencedet, nem biztos, hogy áldani fogod magad a döntésedért, amikor nem tudtál ellenálni a legújabb trendeknek megfelelő csoda karórád láttán, és a fizetésed egy jelentős részét adtad oda, csak azért, hogy időnként a csuklódra tekintve leolvashatsd a pontos időt.
Mit vegyél hát szabadidős tevékenységeidhez? Még egyszer mondom, ezt neked kell eldöntened, de ha falfestéshez, kertfenntartáshoz, földmunkához tervezel órát választani, érdemes a kockázatokat is számba venned.