Kronográf

A kronográf órák még napjainkban is igazi technikai bravúrnak számítottak, mivel egy olyan szerkezet van bennük, amivel az időmérést az óra megállítása nélkül is meg lehet állítani. Ezek az órák nem csak a technika iránt érdeklődőknek tetszenek. Vonzó formatervezésükkel és finom kivitelezésükkel is sok óraszerető szivet rabul ejtenek.

A kronográfok stopperóra funkcióval ellátott karórák, így ideálisak minden olyan alkalomra, amikor meg kell állítani az időt. A név a görög „chronos” (idő) és „grapho” (írás) szavakból származik, ami így együtt stopperórát jelent.

Kronograf

A chronográfok jellemzői

Ezenkívül óra-, perc- és másodpercmutatóval is rendelkeznek, amelyek a számlapon lévő segédszámlapokon jelennek meg. A kronográf funkciókat jellemzően a koronától balra és jobbra elhelyezkedő két nyomógombbal lehet működteti. A technikai megoldástól függően, egy perctől, tizenkét óráig terjedő időtartamot mérhetünk velük. A hölgyeknek és uraknak szánt modellek számtalan formában és színben léteznek, és az exkluzív óramárkák széles választékot kínálnak.

A kronográf óra egy stopperóra és egy normál óra kombinációja. A „kronográf” szó szó szerint azt jelenti, hogy „időmérő”, de bármely olyan óra leírására használható, amely rendelkezik ezzel a funkcióval.

A kronográfok története

A kronográf órákat először a 17. században használták csillagászati mozgások követésére. 1821-ben XVIII. Lajos király megrendelt egy kronográfot a lóversenyek hosszának mérésére. A Breitling az 1930-as években vezette be a klasszikus „három nyomógombos stílusú” kronográfot, és a pilóták körében népszerűvé váltak. Ma az emberek számos okból viselik őket, beleértve a precíz időmérést és a sebesség vagy távolság számítását.

kronográf karóra

Hogyan működnek a kronográf órák?

A kronográf órák speciális mechanikát használnak működésükhöz, és analóg időmérőknek számítanak, a kronográf órák működése bonyolultabb, mint a hagyományos kijelzős óráké.

A kronográf óra használata egyszerű. Csak nyomja meg a felső nyomógombot, hogy elindítsa az időmérést, és ismételje meg, amikor meg kívánja állítani az időmérőt. Az időmérő nullázásához nyomja meg az alsó nyomógombot.

Chronométer vagy chronográf?

Tisztázzunk néhány félreértést a kronométerrel és a kronográffal kapcsolatban. A kronométer egy olyan órát jelöl, amely a hivatalos svájci Kronométer Vizsgáló Intézet által lefolytatott tesztsorozaton megfelelt. A minősítés megszerzéséhez rengeteg kemény munkára és elkötelezettségre van szükség.

Kinek való a kronográf?

Szüksége van egy kronográf órára? Nos, rendszeresen kell időzítenie valamit? Ha igen, akkor a válasz igen. A kronográfok stílusosak és funkcionálisak, és a megjelenésük azt sugallja, hogy „órarajongó vagyok”. A kronográfok hétköznapi óraként is jól működnek, de hivatalos környezetben is megállják a helyüket – pólóhoz és farmerhez éppúgy jól mutatnak, mint öltönyhöz és nyakkendőhöz.