Búvárórák

Az emberek számos okból vásárolnak búvárórákat. A legtöbb ember persze nem azért, hogy búvárkodjon benne. Az utcai divatban is stílusos kiegészítőnek számítanak.

Mik azok a búvárórák?

A búvárórákat kifejezetten úgy tervezték, hogy ellenálljanak a víznyomásnak, és a búvárok a víz alatt töltött idő kiszámítására használják. A búváróra olyan időmérő, amely legalább 10 atm (kb. 100 méteres magasságnak megfelelő) vízállóságot bír ki. A fejlettebb modellek akár 20 000 láb mélyre is lemerülhetnek a tenger felszíne alá – a CX Swiss Military Watch például ilyen. A merülési spektrum sekélyebb végén lévőket szabadidős búvárkodáshoz, snorkelezéshez és úszáshoz kell használni, míg a technikai búvároknak nagyobb ellenállású órára lesz szükségük.

Búváróra a Rolextől

A búvárórák legfontosabb jellemzői

Számos olyan jellemző van, amely meghatározza az igazi búvárórát. Először is, a legtöbb búváróra forgó lünettával rendelkezik, amely lehetővé teszi a búvár számára az eltelt idő egyszerű mérését. A búváróra valószínűleg hosszú gumiszíjjal is rendelkezik, ami alkalmassá teszi a víz alatti használatra és a búvárruha feletti viselésre is. Ráadásul az órának világító mutatókkal és indexekkel kell rendelkeznie, hogy mindkettő jól leolvasható legyen a mélyben. Egy másik hasznos dolog, amivel rendelkeznie kell, az a héliumszelep, amely lehetővé teszi a potenciálisan káros hélium biztonságos kibocsátását az óra belsejéből, amikor mélyebbre merül a víz alatt. Ez felhalmozódik, ahogy a búvárok mélyebbre mennek a víz alatt. Ha a búváróra különösen díszes, akkor beépített mélységérzékelővel is rendelkezhet, és egyéb fontos jellemzői közé tartozik a csavarozható korona és a gumitömítéssel befejezett tok hátlap (és egy extra vastag, esetenként domború kristály).

A búvárórák vízállósága

A búvárórák, mint tudjuk, az óra számlapján megadott mélységig vízállóak. Ha ennél mélyebbre mész, az órád már nem lesz vízálló, és akár el is törhet. Ennek ellenére, ha a búvárórát szabadidős úszásra használja (amelyről tudjuk, hogy mélyebbre mehet, mint az ember), akkor nem lehet vele semmi gond (bár próbálja meg elkerülni a fürdőt vagy a zuhanyzót, ahol a túlzott páratartalom saját problémákat okozhat). Ne feledje: a legtöbb búváróra képes mélyebbre menni, mint az emberek maguk, így a legtöbb esetben nem lesz gond.

A búvárórák legfőbb sajátosságai a fokozott vízállóság, a strapabíró anyaghasználat, a számlap jó olvashatósága akár sötétben is. A komolyabb, minőségibb darabok nyomás és mélységmérő funkcióval is rendelkeznek. A merülési idő beállítására rendszerint egy forgatható lünetta szolgál. Persze sokan nem búvárkodási célból vásárolnak búvárórát, hanem mert egyszerűen csak jól néznek ki.

A búvárórák nagyon különlegesek. A merülés szerelmeseinek, a technológia iránt érdeklődőknek, vagy egyszerűen csak az ilyen stílust keresőknek megfelelő.

Egy igazi búváróra legfontosabb jellemzője a vízállóság, amely legalább 200 méter kell hogy legyen, mert ez garantálja, hogy a víz ne tudjon behatolni az óratokba. Egyes modellek mélységmérővel is fel vannak szerelve, hogy meg tudjuk határozni a pontos mélységet merülés közben. Ezeknek az óráknak jellemzően csak egy irányban forgatható lünettája van, így a merülési időt nem lehet véletlenül hosszabbra állítani. Ez egy vészhelyzetben létfontosságú lehet a búvárok számára.

Az ilyen órák kialakítása jellemzően inkább sportosnak mondható, és általában szilikon vagy fém szíj van rajtuk. Nagyon sok gyártó készít búvárórát, köztük olyan első osztályú márkák, mint a Citizen, Tissot,  Oris vagy a Seiko.