Automata órák

Már csaknem száz éve használhatunk automata órákat. Ezek elegáns ékszerek, technikai remekművek és státuszszimbólumok is egyben. Olyan mechanikus szerkezetű karórák ezek, amelyek energiájukat egy forgó részből, egy úgy nevezett rotorból nyerik, amely a kar mozgatása által kezd forogni.

autómata óraszerkezet

Az automata órák olyan órák, amelyek mechanikus szerkezetűek, és egy rotor hajtja őket.

Ez a kar vagy a csukló mozgatásával forog a főhajtómű felhúzása érdekében.  Emiatt az energia folyamatosan termelődik, ami miatt nem kell manuálisan felhúzni a szerkezeteket. Az óra járáseltérései a gyártási precizitástól, a gyártó általi kalibrálástól, a viselő életmódjától és viselési szokásaitól függően változhatnak.

Automata svájci órák

A legtöbb automata karóra napi -20/+30 másodperces járáseltéréssel rendelkezik. Sajnos ezt a mechanikus szerkezettel szerelt óráknál el kell fogadni. Ha nagyobb pontosságra van szükségünk, a kronométer minősítéssel rendelkező órák lesznek megfelelőek nekünk.  Az ilyen különböző teszteken kell megfelelniük – csak ezután nevezhetik magukat kronométereknek. A pontosságuk legfeljebb -4/+6 másodperc/nap eltérést mutathat. Ez körülbelül hússzor pontosabb, mint egy normál automata óra. Az óra pontosságában nagy szerepet játszanak a tulajdonos viselési szokásai, mivel az aktív óraviseléssel pontosabb órát élvezhetünk, mint ha csak passzívan, kevés mozgás mellett tároljuk azt.

Automata óra átlátszó hátlapja

A pontosság mellett a járástartalék is központi szerepet játszik az automata óráknál.

A járástartalék, azt az időtartamot jelenti, ameddig a szerkezet az utolsó mozgatás után még működik. Az órák ezen értékei között nagy különbségek lehetnek. A leggyakoribb karórák járástartaléka általában 32 és 60 óra között van.

Egy mechanikus automata óra élettartamát nagymértékben növelhetjük, ha a nagy mértékű hőmérséklet ingadozásoktól, a felesleges ütésektől, a légnyomás ingadozásoktól, illetve a víznyomás ingadozásoktól is megóvjuk.  Az óra gyakori, aktív viselése is nagyon jó hatással van rá. Ha mégis csak ritkán van lehetőségünk hordani óránkat, utóbbira megoldás lehet, ha beszerzünk egy erre a célra kifejlesztett óraforgatót.

önfelhúzós óra hátlapja

Az automata órák nagy előnye, hogy nem igényelnek sem kézi felhúzást, sem elemet. Szükség esetén a szerkezetet 2-5 év után át kell vizsgálni, hogy biztosítsuk annak hosszú élettartamát.

automata werk

Végül, de nem utolsósorban fontos tudni, hogy mi a különbség a kvarc és az automata órák között. A kvarcórák a kereskedelemben analóg és digitális változatban kaphatók.  Ezek elektromechanikus vagy teljesen elektronikus órák, amelyek szíve egy elektronikus oszcillátor. Ezért általában akkumulátorból vagy gombelemekből nyerik az energiát. Van néhány kivétel, amelyekben a mechanikus energiát egy mechanizmuson keresztül elektromos töltéssé alakítják át, és újratölthető akkumulátorokban tárolják. Ez a helyzet például a Seiko Kinetic termékcsaláddal. A kvarcórákat általában valós idejű óráknak nevezik. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kvarcóra, szemben akár a legjobb automata órákkal, egyértelműen előrébb jár a pontosság tekintetében, és abszolút pontossággal rendelkezik az óra mozgatása nélkül.